Go to content

Algemene
voorwaarden

ALGEMENE VERKOOP- EN LEVERINGSVOORWAARDEN

 Palletcentrum Eerbeek B.V., Hazenberg 24 (6971 LC) Brummen,

gedeponeerd op 3 april 2006 bij de Kamer van Koophandel Veluwe en Twente te Harderwijk onder nummer 08069125.

Artikel 1. Definities

PCE:                                            Palletcentrum Eerbeek B.V.

De Opdrachtgever:                   de partij met wie PCE één of meer Overeenkomsten sluit.

De Algemene Voorwaarden:   de onderhavige algemene verkoop- en leveringsvoorwaarden van PCE, alsmede elke latere schriftelijke wijziging ervan van de zijde van PCE, mits PCE deze wijziging aan de Opdrachtgever heeft toegestuurd en de Opdrachtgever niet binnen vijf werkdagen na ontvangst daarvan bij PCE schriftelijk tegen de wijziging heeft geprotesteerd.

De Overeenkomst:                     Elke overeenkomst tussen PCE en de Opdrachtgever, in het bijzonder de overeenkomst betreffende de verkoop en levering van roerende zaken, zoals pallets en kisten.

Artikel 2.Toepasselijkheid van deze algemene voorwaarden

De Algemene Voorwaarden zijn van toepassing op alle bestaande en toekomstige Overeenkomsten die PCE en de Opdrachtgever sluiten. Afwijkingen van de Algemene Voorwaarden gelden slechts indien PCE deze vooraf schriftelijk heeft aanvaard.

Artikel 3. Totstandkoming van de Overeenkomst

3.1. Alle offertes en prijsopgaven van PCE zijn vrijblijvend.

3.2. De door PCE gemaakte offertes zijn geldig gedurende dertig dagen, tenzij anders aangegeven.

3.3. De in een offerte vermelde prijzen zijn exclusief BTW, tenzij anders aangegeven.

3.4. Eventuele onjuistheden in de Overeenkomst dienen binnen zeven dagen na dagtekening van de Overeenkomst door de Opdrachtgever schriftelijk aan PCE te worden gemeld.

3.5. Alle Overeenkomsten worden afgesloten op basis van de op dat tijdstip geldende prijzen. Indien zich na het moment van het sluiten van de Overeenkomst en voor het moment van levering prijsverhogingen voordoen, bijvoorbeeld als gevolg van een verhoging van fabrieksprijzen, rechten en accijnzen, is PCE gerechtigd het prijsverschil door te berekenen aan de Opdrachtgever. De Opdrachtgever heeft in dat geval het recht om de Overeenkomst binnen drie dagen na kennisgeving van de prijsverhoging te ontbinden en te volstaan met het vergoeden van het reeds door PCE gepresteerde op basis van de eerder overeengekomen prijzen.

Artikel 4. Levering

4.1.Tenzij anders is overeengekomen, zijn alle verkochte zaken van het moment van verzending door PCE voor risico van de Opdrachtgever.

4.2.De Opdrachtgever is verplicht de gekochte zaken af te nemen op het moment waarop deze volgens de Overeenkomst aan hen ter beschikking worden gesteld.

4.3.Indien de Opdrachtgever weigert de te leveren zaken af te nemen of nalatig is met het verstrekken van informatie of instructies, noodzakelijk voor de levering, is PCE gerechtigd de zaken op te slaan voor rekening en risico van de Opdrachtgever. Na veertien dagen na de opslag is PCE gerechtigd de zaken voor rekening en risico van de Opdrachtgever te verkopen.

4.4.Een overeengekomen levertijd is altijd indicatief en geen fatale termijn, tenzij uitdrukkelijk anders is overeengekomen. De Opdrachtgever heeft geen recht op schadevergoeding wegens de enkele overschrijding van de overeengekomen levertijd.

4.5.PCE is gerechtigd verkochte zaken in gedeelten te leveren. Dit geldt niet, indien een deellevering geen zelfstandige waarde heeft. Indien de zaken in gedeelten worden geleverd, is PCE bevoegd elk gedeelte afzonderlijk te factureren.

Artikel 5. Garanties

5.1. Voor geleverde zaken gelden de garantiebepalingen die de producent van de desbetreffende zaken heeft verstrekt. PCE verleent daarnaast of in de plaats daarvan slechts garanties op de geleverde zaken voorzover dit in de Overeenkomst uitdrukkelijk is vermeld.

5.2. PCE is tot geen enkele garantie, hoe ook genaamd, gehouden indien en zolang de Opdrachtgever niet, niet behoorlijk en/of niet tijdig voldoet aan enige verplichting, welke voor hem uit de Overeenkomst mocht voortvloeien.

5.3. De garantie geldt niet, indien de Opdrachtgever de zaken onjuist heeft behandeld, waaronder onder meer moet worden verstaan het onjuist plaatsen en gebruiken van zaken en het (laten) verrichten van reparaties door de Opdrachtgever en/of derden.

5.4. De garantie geldt niet, indien de geleverde zaken zijn bewerkt, verwerkt, gebruikt of beschadigd.

Artikel 6. Gebreken; klachttermijnen

6.1. De Opdrachtgever dient de gekochte zaken bij aflevering, of zo spoedig mogelijk daarna te (laten) onderzoeken op eventuele gebreken en/of tekortkomingen. Hierbij dient de Opdrachtgever na te gaan of het geleverde aan de Overeenkomst beantwoordt, te weten: of de juiste zaken zijn geleverd; of de afgeleverde zaken wat betreft kwantiteit overeenstemmen met het overeengekomene; of de afgeleverde zaken voldoen aan de overeengekomen kwaliteitseisen of - indien deze ontbreken - aan de eisen die gesteld mogen worden voor een normaal gebruik en/of handelsdoeleinden.

6.2. Reclames worden alleen in behandeling genomen, indien de Opdrachtgever deze PCE binnen 8 dagen na aflevering van de betreffende zaken, schriftelijk heeft gemeld. Niet zichtbare gebreken dient de Opdrachtgever binnen 8 dagen na ontdekking, doch uiterlijk binnen drie maanden na aflevering, schriftelijk te hebben gemeld aan PCE.

6.3. De Opdrachtgever dient er steeds voor te zorgen dat alle reclames deugdelijk zijn onderbouwd, met meezending van alle bewijzen die nodig zijn om de klacht in behandeling te nemen. Bij gebreke daarvan is PCE gerechtigd de klacht buiten behandeling te laten.

Artikel 7.  Aansprakelijkheid

7.1. Indien PCE aansprakelijk is jegens de Opdrachtgever, is deze aansprakelijkheid beperkt tot de factuurwaarde van de desbetreffende zaken. De aansprakelijkheid van PCE is te allen tijde beperkt tot de door de aansprakelijkheidsverzekeraar van PCE gedane uitkering.

7.2. PCE is nimmer aansprakelijk voor indirecte schade van de Opdrachtgever, waaronder begrepen is gevolgschade, gederfde winst, gemiste besparingen en schade door bedrijfsstagnatie.

7.3. PCE is nimmer aansprakelijk voor schade veroorzaakt door derden, waaronder haar personeel en door haar bij de uitvoering van de overeenkomst ingeschakelde derden.

7.4. De Opdrachtgever vrijwaart PCE terzake van aanspraken van derden met betrekking tot schade ontstaan in verband met de uitvoering van de Overeenkomst, indien en voorzover de betreffende aanspraken zouden zijn beperkt/uitgesloten indien PCE zich tegenover die derden op de beperking/uitsluiting van de aansprakelijkheid zou kunnen beroepen indien in deze verhouding de Algemene Voorwaarden gelden.

7.5. Onder derden als bedoeld in het vorige lid worden mede begrepen personeel in dienst van de Opdrachtgever en andere (rechts)personen waarvan de Opdrachtgever bij de uitoefening van zijn werkzaamheden gebruik maakt.

7.6. De Opdrachtgever is gehouden, indien hij door derden wordt aangesproken terzake van schade waarvoor de Wederpartij en/of de derde(n) mogelijkerwijs PCE (mede) aansprakelijk zal/zullen stellen, PCE daarvan binnen 8 dagen schriftelijk op de hoogte te stellen. In dat geval zal een schaderegeling door de Opdrachtgever slechts plaats kunnen vinden in overleg met PCE (die hiermee geen aansprakelijkheid erkent) op straffe van verval van de aanspraken van de Opdrachtgever jegens PCE.

Artikel 8. Betaling

8.1. Betaling dient te geschieden in euro’s, tenzij anders is overeengekomen.

8.2. De betaling dient, voorzover niet uitdrukkelijk anders in de Overeenkomst is bepaald, te geschieden binnen de door PCE op de factuur aangegeven betalingstermijn en bij gebreke daarvan binnen veertien dagen na de factuurdatum. Bij overschrijding van de betalingstermijn is de Opdrachtgever van rechtswege in verzuim. De Opdrachtgever is vanaf het moment van in verzuim treden over het opeisbare bedrag een rente verschuldigd bestaande uit de wettelijke rente vermeerderd met 2% tot aan de dag der algehele voldoening.

8.3. De door de Opdrachtgever gedane betalingen strekken steeds in de eerste plaats ter voldoening van alle verschuldigde rente en kosten, en in de tweede plaats van de opeisbare facturen die het langst openstaan, zelfs als de Opdrachtgever bij de betaling vermeldt dat voldoening betrekking heeft op een andere factuur.

8.4. Indien de Opdrachtgever in verzuim verkeert ten aanzien van een verplichting of indien hij in liquidatie, faillissement of surséance van betaling geraakt, danwel indien PCE goede gronden heeft om aan te nemen dat de Opdrachtgever niet aan zijn verplichtingen zal voldoen, zullen alle verplichtingen van de Opdrachtgever onmiddellijk opeisbaar zijn. De Opdrachtgever is gehouden alle opeisbare verplichtingen binnen zeven dagen na het opeisbaar worden volledig en deugdelijk na te komen. Indien de Opdrachtgever deze termijn van zeven dagen overschrijdt, verkeert hij van rechtswege in verzuim en is hij over het opeisbare bedrag een rente verschuldigd ter grootte van de wettelijke rente vermeerderd met 2%.

8.5. Indien de Opdrachtgever in verzuim verkeert ten aanzien van de nakoming van haar verplichtingen, is hij PCE voor buitengerechtelijke incassokosten een vergoeding verschuldigd van 15% van de verschuldigde opeisbare hoofdsom zulks met een minimum van € 400,--, tenzij de werkelijk gemaakte incassokosten hoger zijn.

8.6. Bezwaren tegen de hoogte van de factuur schorten de betalingsverplichtingen van de Opdrachtgever niet op. De Opdrachtgever is nimmer gerechtigd zich op verrekening te beroepen.

Artikel 9. Eigendomsvoorbehoud

9.1. De door PCE geleverde zaken blijven eigendom van PCE totdat de Opdrachtgever alle navolgende verplichtingen uit alle met PCE gesloten Overeenkomsten is nagekomen: de tegenprestatie(s) met betrekking tot de geleverde of te leveren zaken; de tegenprestatie(s) met betrekking tot krachtens de Overeenkomst(en) door PCE verrichte of te verrichten diensten; eventuele vorderingen wegens niet-nakoming door de Opdrachtgever van Overeenkomst(en), waaronder rente en buitengerechtelijke incassokosten.

9.2. De Opdrachtgever mag de door PCE geleverde zaken waarop krachtens dit artikel een eigendomsvoorbehoud rust, slechts in het kader van de normale bedrijfsuitoefening verkopen en leveren. De Opdrachtgever is verplicht de door PCE onder eigendomsvoorbehoud geleverde zaken aan te merken als het eigendom van PCE. De Opdrachtgever is niet bevoegd de zaken te verpanden of hierop enig ander recht te vestigen.

9.3. Indien de Opdrachtgever zijn verplichtingen niet nakomt of PCE gegronde vrees heeft dat hij zulks niet zal doen, is PCE gerechtigd de onder eigendomsvoorbehoud geleverde zaken bij de Opdrachtgever of derden die de zaak voor de Opdrachtgever houden, weg te (laten) halen. De Opdrachtgever is verplicht hiertoe alle medewerking te verschaffen op straffe van een onmiddellijk opeisbare en niet voor matiging vatbare boete ten bedrage van 10% van het totaal door hem aan PCE verschuldigde bedrag.

9.4. Indien derden enig recht op de onder eigendomsvoorbehoud geleverde zaken pretenderen, is de Opdrachtgever verplicht PCE zo snel als redelijkerwijs verwacht mag worden, op de hoogte te stellen.

9.5. De Opdrachtgever is verplicht de onder eigendomsvoorbehoud geleverde zaken te verzekeren en verzekerd te houden tegen brand-,ontploffings- en waterschade en tegen diefstal en de verzekeringspolis op verzoek van PCE aan deze ter inzage te geven.

9.6. De Opdrachtgever is verplicht op het eerste verzoek van PCE alle aanspraken van de Opdrachtgever op verzekeraars met betrekking tot de onder eigendomsvoorbehoud geleverde zaken aan PCE te verpanden.

9.7. De Opdrachtgever is verplicht op het eerste verzoek van PCE de vorderingen die hij verkrijgt jegens zijn afnemers bij doorverkopen van door PCE onder eigendomsvoorbehoud geleverde zaken aan PCE te verpanden.

9.8. De Opdrachtgever is verplicht medewerking te verlenen aan alle redelijke maatregelen die PCE ter bescherming van haar eigendomsrechten met betrekking tot de geleverde zaken wil treffen en welke de Opdrachtgever niet onredelijk hinderen in de normale uitoefening van zijn bedrijf.

 

Artikel 10. Overmacht

10.1. PCE is niet gehouden tot nakoming van enige verplichting, indien zij daartoe gehinderd wordt als gevolg van een omstandigheid die niet te wijten is aan haar schuld en noch krachtens de wet, rechtshandeling of een in het verkeer geldende opvatting voor haar rekening komt.

10.2. Van overmacht aan de zijde van PCE is onder meer sprake in geval van: stakingen in het bedrijf van PCE en andere bedrijven waarvan PCE producten en/of diensten betrekt, oorlog, oproer, werkliedenuitsluiting, brand en andere storingen in het bedrijf van PCE of haar toeleveranciers, een algemeen gebrek aan benodigde grondstoffen en andere voor het tot stand brengen van de overeengekomen prestatie benodigde zaken of diensten; niet-voorzienbare stagnatie bij toeleveranciers of andere derden waarvan PCE afhankelijk is, in- en uitvoer-belemmerende (overheids)maatregelen en algemene vervoersproblemen.

10.3. PCE heeft ook het recht zich op overmacht te beroepen, indien de omstandigheid die (verdere) nakoming verhindert intreedt nadat PCE haar verbintenis had moeten nakomen.

10.4. Tijdens de periode van overmacht worden de leverings- en andere verplichtingen van PCE opgeschort. Indien de periode waarin de overmacht nakoming van de verplichtingen door PCE niet mogelijk is, langer duurt dan drie maanden, zijn beide partijen bevoegd de Overeenkomst te ontbinden, zonder dat PCE in dat geval aansprakelijk is voor schade van de Opdrachtgever.

10.5. Indien PCE bij het intreden van de overmacht al gedeeltelijk aan haar verplichtingen heeft voldaan, of slechts gedeeltelijk aan haar verplichtingen kan voldoen, is zij gerechtigd het reeds geleverde (deel) afzonderlijk te factureren en is de Opdrachtgever gehouden deze factuur te voldoen als betrof het een afzonderlijk contract. Dit geldt echter niet als het reeds geleverde (deel) geen zelfstandige waarde heeft.

 

Artikel 11. Beëindiging van de overeenkomst

11.1. PCE is bevoegd de nakoming van haar verplichtingen op te schorten of de Overeenkomst te ontbinden, onverminderd haar recht op schadevergoeding indien:

-de Opdrachtgever de verplichtingen uit de Overeenkomst niet of niet volledig nakomt;

-na het sluiten van de Overeenkomst aan PCE omstandigheden ter kennis komen die PCE goede grond geven te vrezen dat de Opdrachtgever niet aan zijn verplichtingen zal voldoen;

-PCE de Opdrachtgever bij het sluiten van de Overeenkomst gevraagd heeft zekerheid te stellen voor de nakoming en deze zekerheid uitblijft danwel onvoldoende is;

-zich omstandigheden voordoen met betrekking tot personen en/of materiaal waarvan PCE zich bij de uitvoering van de Overeenkomst bedient of zich pleegt te bedienen, welke van dien aard zijn dat de uitvoering van de Overeenkomst onmogelijk danwel dermate bezwaarlijk en/of onevenredig kostbaar wordt, dat naleving van de Overeenkomst in redelijkheid van haar niet meer kan worden verlangd.

Artikel 12. Toepasselijk recht en bevoegde rechter

12.1. Op alle door PCE gedane offertes en door haar gesloten overeenkomsten is Nederlands recht van toepassing. Alle geschillen die voortvloeien uit offertes of Overeenkomsten, waarop deze voorwaarden van toepassing zijn, worden berecht door de rechter die bevoegd is in de plaats van vestiging van PCE, tenzij de wet dwingend een andere bevoegde rechter aanwijst.

Artikel 13. Wijziging Algemene Voorwaarden

13.1. PCE is bevoegd wijzigingen in deze voorwaarden aan te brengen. De wijzigingen treden in werking op het aangekondigd tijdstip van inwerkingtreding tenzij de Opdrachtgever binnen vijf werkdagen na ontvangst daarvan tegen de wijziging bij PCE schriftelijk heeft geprotesteerd. PCE zal de gewijzigde voorwaarden tijdig aan de Opdrachtgever toezenden. Indien geen tijdstip van inwerkingtreding is meegedeeld, treden wijzigingen jegens de Opdrachtgever in werking zodra hem de wijziging is meegedeeld.